Kadrioru Staadion
 
otsi
Uudised
Rajakatte seisukorra hindamine
lisatud: 03.06.2010
Neljapäeval, 3.juunil 2010.a viidi Kadrioru Staadioni peaareenil ja kergejõustiku harjutusväljakul läbi mõõtmistööd, et selgitada välja rajakatte praegune seisukord ning võimalikud valikud rajakatte uuendamiseks 2011. aastal toimuvateks Juunioride EM-võistlusteks kergejõustikus.
Rajakatte mõõtmistööd
Töö käigus teostati rajakatte omadusi kõige paremini iseloomustavad kontrollmõõtmised (vt Galeriist):

1. Rajakatte kõvadus (force reduction)
Mõõtmised teostati erilise seadmega, millega modelleeritakse jala kaudu tulev jõud raja pinnale. IAAFi reeglite järgi peab jõud raja pinnal olema 35-50% jõust, mis samasuguse katse käigus põhjustatakse jäigale betoonalusele. Mõõtmised toimusid peaareeni 1. ja 5. rajal ning tulemused olid vastavalt 24-25% ja 27-28%. Harjutusväljakul mõõdeti juhuslikke punkte ja tulemuseks saadi 30-31%.

2. Vertikaalne vetruvus (modified vertical deformation)
Mõõtmised teostati sama seadmega ja IAAFi reeglite järgi peavad tulemused mahtuma 0,6-2,5mm vahele. Peaareenil mõõdeti vertikaalseks vetruvuseks 0,80mm, harjutusväljakul 0,87mm.

Testide tulemused näitasid, et 10 aastat tagasi paigaldatud rajakate on amortiseerunud ja aja jooksul kaotanud esialgsed omadused: vetruvust andev pealmine pinnakiht on eraldunud ning rada on muutunud liiga kõvaks. Kahtlus on, et ainult pealmise kihi uuendamisega (nn retoping) ei ole võimalik saavutada IAAFi normidele vastavat tulemust. Igal juhul aitavad käesoleva mõõdistuste tulemused teha rajakatte valikul sportlaste jaoks paremaid ja õigemaid otsuseid.

Töid teostas Belgia ekspert Tim Massart ja teadaolevalt ei ole selliseid teste Eesti staadionitel varem läbi viidud.

/ Olavi Sikka /
                
Kadrioru Staadion - Roheline aas 24, Tallinn   Telefon: 601 3564   E-post: staadion@kadriorustaadion.ee
BestIT OÜ